Hatékony mozgásformák fogyáshoz és alakformáláshoz

16.09.2021

Ha nem szeretnél hosszú órákat vesztegetni azzal, hogy hiábavaló erőfeszítéseket teszel a fogyásra, akkor hatékony módszereket kell keresned.

A fogyás akkor indul be, ha a szervezeted energiahiánnyal szembesül, mert kevesebb kalóriát vittél be, mint amennyire neki a mozgáshoz és a létfenntartáshoz szüksége van. Ilyenkor a test a tartalékokhoz nyúl, nem mindegy azonban, hogy mit bont le.

Súlyvesztés létrejöhet visszatartott víz, zsír vagy izom leadásából is. A vízháztartás változásait nem lehet valódi fogyásnak tekinteni, a másik két típus viszont tartósabb. Ami közöttük lényeges különbség, hogy a zsírszövet fenntartása kevés energiát igényel, és, ha vastag rétegek vannak belőle, nem lesz feszes és formás a test. Az izmok ezzel szemben több kalóriát igényelnek, így minél több van belőlük, annál jobban pörög az anyagcsere – annál többet ehetsz hízás nélkül -, sőt, a bőrt is feszesen tartják, és formás kontúrt adnak a testnek. Az izomtömeg fejlesztése és megtartása éppen ezért nagy szerepet játszik a zsírégetésben és később a visszahízás megelőzésében is. A fogyás során megéri arra törekedni, hogy a súlyvesztés minél nagyobb része zsír legyen, amihez a megfelelő étrend és a rendszeres mozgás is elengedhetetlen, ez utóbbi különösen a tartós és formás eredmény érdekében.

A legjobb zsírégető mozgásformák

A legjobb zsírégető edzések tehát azok, melyek támogatják az izmok megtartását.

A kardió jellegű mozgások – tempós futás, biciklizés – nem tartoznak ide. Ezek az állóképességet fejlesztik, mégis kis terhelést jelentenek az izomzat számára. Gyors ütemük miatt a szervezetnek kevés ideje van a tartalékokat mozgósítani, így a szénhidrátból raktározott glikogénmennyiség megcsappanásával a zsírnál könnyebben elbontható izmok esnek áldozatul. Éppen ezért a hosszabban, fél óránál tovább végzett kardió kifejezetten nem ajánlott a zsírvesztéshez.

Sokkal jobb választást jelentenek helyette az erősítő sportok. Ezek végzésük során kevesebb kalóriát égetnek, mint a kardiózás, valójában mégis hatékonyabbak. Az erősítés során nagy terhelés éri az izmokat, így azokon mikroszkopikus repedések keletkeznek. Ezeket a test a pihenőidő alatt jelentős mennyiségű kalória felhasználása mellett regenerálja, így fejlődik, növekszik, megújul az izom. Ezt az akár két napig is tartó, megemelkedett kalóriaszükséglettel járó folyamatot utóégésnek nevezik. Mivel nagyon sokat segít a zsírégetésben, már heti három-öt fél-egyórás edzés is elég lehet ahhoz, hogy látványosan jó eredményeket érj el.

Milyen mozgásokkal karcsúsodhatsz hatékonyan? 

A saját testsúlyos edzéshez semmilyen eszközre nincs szükséged. Ha nagy túlsúllyal kezdesz, könnyen találsz ízületkímélő, könnyebb edzéseket, mint a pilates, a gerinctornák és a jóga, vagy ha a tánc jobban vonz, akkor a zumba, salsation, port-de-bra és lyrical spine órákmajd, ahogy fejlődsz, eljuthatsz az igazán kemény légbox és szuperhatékony intervallum tréningekig.

A fejlődést különféle eszközökkel tudod támogatni, hogy az edzések ne váljanak egyhangúvá, és a növekvő teljesítőképességedhez tudd igazítani a feladatokat.

Edzhetsz step pad segítségével, mely nemcsak nehezebbé, de változatosabbá is teszi a combra és fenékre fókuszált edzéseket.

Egyáltalán nem kell félned attól, hogy a súlyzóktól férfias izmokat növesztesz, hiszen te magad döntheted el, hogy meddig növeled a súlyokat. A köredzéseken, cross-fit órákon is találkozhatsz velük, míg a kettlebell órák kifejezetten súlyzókkal teszik hatékonyabbá az edzéseket.

A gumiszalag is jó választás, akár nehezíteni, akár újdonságokkal felfrissíteni szeretnéd az edzéseidet. Ezekből is többféle erősségű létezik, így megtalálhatod az erőnlétednek megfelelő változatot

fitneszlabda és egyéb egyensúlypárnák különösen alkalmasak a törzsizmok erősítésére, és az egyensúlyérzéket is fejleszti. Az aktív sport mellett, ha sokat ülsz egyhelyben, használd szék helyett néhány órán keresztül, és érezni fogod a hatását… mindamellett, hogy a tartást is jelentősen javítja

A TRX-et falra, ajtóra szerelve is használhatod. A neve a Totalbody Resistence Exercise rövidítése, mely arra utal, hogy a felfüggesztett heveder segítségével a teljes testsúlyodat használhatod az edzéshez.

Itt találsz segítséget

Az interneten ma már számos edző óráit megnézheted és követheted a videókat, tippeket adnak, hogyan tudod jobban csinálni a gyakorlatokat… Mi azonban azt javasoljuk, hogy mindenképpen egészítsd ki az otthoni edzéseket csoportos vagy személyi edzéssel, ahol az edző valóban látja, hogy hogyan végzed a gyakorlatot és szükség esetén javítja azokat a mozdulatokat, amelyek nem hatékonyak vagy hosszabb távon túlterhelést, sérülésveszélyt jelenthetnek. A mozdulatok helyes elsajátításával gyorsabban eléred a kitűzött eredményeket! Emelett az edzők számos más kiegészítő területen is képzést és tapasztalatot szereztek, így az étrenddel, edzéstervvel és más személyre szabott tanácssal is segíteni tudnak.

A fogyás és az ezzel járó életmódváltás nagy elkötelezettséget jelent. Drukkolunk neked! De engedd meg, hogy segíthessünk is… Egyedül neki indulni ezen az úton nehéz feladat! Számos sikersztorit ünnepel a média, de halljuk meg azt is, hogy legtöbbször szakemberek és támogató közeg segítette az eredményeket.

Ha azok közé tartozol, akiknek jobban megy az edzés, ha kimozdulsz otthonról, szereted a változatosságot vagy akiket motivál a társaság, és egy barátságos teremben, egy vidám csapattal mozognál együtt, akkor érdemes hozzánk benézned. Az órarendet itt találod, és ha kérdésed van, írj, vagy hívj fel bátran! Együtt nemcsak könnyebb, de élvezetesebb is lesz az út!

 

(forrás: femina.hu)