20
10
2015

Kókuszolaj

Ilkó Péter írása
(jóga oktató, és táplálkozás-, és életmód tanácsadó)

letöltésA kókusz rengeteg formában kapható meg a boltokban: kókusztej, -chips, -víz, -cukor, -zsír, -olaj, -reszelékek…stb.

A leggyakrabban a kókuszolajjal találkozhatunk a háztartásokban vagy kozmetikai készítményekben. De hogyan is igazodhatsz el közöttük? Mi a különbség a különböző típusok között?

  1. VCO, Szűz kókuszolaj:

Hidegen sajtolt, kókusz illatú és ízű olaj. A legjobb minőségű, ami kapható. Bio vagy Organikus minősítéssel is megtalálod, személy szerint én már a Fair Trade minőséggel is elégedett vagyok. Általában a zöld, friss kókuszból készítik. Kitűnő adalék gyümölcs és zöldség smoothiek és gyümölcsös shakek, turmixok keverésekor. 2-3 evőkanál (folyékony) olaj naponta, ami könnyeddé és ízletessé varázsolja az említett italokat. Tipp: csak 25C feletti folyadékhoz öntsd hozzá!

  1. Főzésre és sütésre szánt kókuszzsír:

RBD technológiával készül.(finomított, színtelenített, illatmentesített). Vannak minőségi és eljárásbeli különbségek, a végeredmény egy neutrális ízű, illatú termék, amit mindenkinek szívből ajánlok a háztartásába. Főként a leesett, érett, vastaghúsú kókuszból állítják elő. 185-190C -ig melegítve nem képez szabadgyököket, így lehet pár perccel tovább tart a sütés, de a minőség, és az egészség önmagáért beszél…
Fantasztikus sütemények is készíthetőek (margarin helyett) mindkét fajtából, hiszen amikor kihűlni hagyjuk őket, a 24 -25C –on szilárduló, dermedő olaj zsírrá válik, és összetartja, puhává teszi az alkotást az édes szájúak nagy örömére.
Tárolásuk is egyszerű, hiszen hideget, meleget jól bírják, így még nyáron sem kell a hűtőbe rakni őket.

Tipp: Mikor az árát vizsgálgatod, gondolj arra, hogy „beáraztad-e „ a betegségek költségeit is a havi számlákba?

Hisz ne feledd: „amit eszel, azzá leszel”

Forrás: http://makeeathappen.com
Konzultáció Ilkó PéterreL: ilkopeter@hotmail.com