MI AZ A FUNKCIONÁLIS EDZÉS, ÉS MIÉRT JÓ?

14.09.2021

Nagyon sok edzést hirdetnek funkcionális edzésként, így nem árt tudni mit is jelent pontosan.

Számos konditerem órái, edzők és fitneszvideók ígérik a fogyni és formásodni vágyóknak, hogy a pénzükért cserébe funkcionális edzést kapnak. Ha még csak most ismerkedsz a lehetőségekkel, akkor ez a kifejezés nem biztos, hogy sokat mond… Mitől lesz funkcionális az edzés, és milyen előnyökkel jár az ilyen mozgás?

A FUNKCIONÁLIS EDZÉS LÉNYEGE

Az utóbbi években túlhasználtuk, talán kicsit el is kopott a sportban a „funkcionális” kifejezés… Megjelent már mindenhol a medicinlabdás felüléstől a bosulabdás plankon keresztül a szabadtéri húzódzkodásig…. Szóval akkor milyen is a funkcionális edzés?

Röviden: sokféle! Ugyanis a funkcionális edzés nemcsak egyfajta mozgásformát jelent, hanem egy olyanmegközelítést, ami számos területen eredményez jobb hatékonyságot, nem csak a sportokban.

Akkor edzünk funkcionálisan, ha nem egy-egy izomcsoport elszeparált fejlesztésére törekszünk, hanem az egész testünket, és közvetetten az egészségünket, életünket szeretnénk jobbítani.

Amíg a kondi termes edzések legtöbb mozdulatsora egy-egy izomra fókuszáló izolációs gyakorlat, ami az egész edzés során is legfeljebb néhány izomcsoportot dolgoztat meg, addig a funkcionális edzések célja a teljes test megmozgatása. Ilyenkor egyetlen tréning alatt előkerül az állóképesség fejlesztése, az erősítés, a mobilizáció és még akár további célok is az óra fókuszának megfelelően.

A funkcionális jellegű edzések egyik fő jellemzője, hogy olyan gyakorlatokat tartalmaznak, amiben a testrészek a természetes mozgásukhoz hasonlóan vesznek részt. Ez azért nagyon fontos, mert így az erő fejlesztése mellett a stabilitásunkat és az egyensúlyunkat is tudjuk javítani, vagyis olyan módon erősödünk, hogy attól a mindennapi életünk mozgásformáit is könnyebben tudjuk kivitelezni. Ilyen például hason fekvésből a fekvőtámaszhoz hasonló mozdulattal kelünk fel, vagy egy nehezebb tárgyat úgy veszünk fel a földről, mintha elemelést végeznénk, és a guggolás is a mindennapjaink része, még ha alig vesszük észre ezeket miközben zajlik az életünk.

Míg egyes edzéstípusok izoláltan, akár egyenlőtlenül fejlesztenek bizonyos testrészeket, a funkcionális edzésnél éppen ennek ellenkezője történik. A funkcionális edzésben nincs külön lábnap vagy felsőtestnap, az összetett mozdulatokkal az egész test fejlesztésére törekszünk. A tréning során nagyon sokszor kombináltan jelennek meg egyes mozdulatok, éppúgy, ahogy a valódi életben is komplexek a mozdulataink. A funkcionalitás tehát nem az eszközben vagy az ismétlésszámban, hanem a kivitelezésben rejlik.

HOGYAN ÉR EL EREDMÉNYT?

Mivel a mozdulatok végrehajtása számos nagy izomcsoport munkáját igényli, ezért kiemelkedően hatékonyak.

Amikor erősítünk, az izmainkon mikroszkopikus repedések keletkeznek, melyeket a szervezetünk a pihenőidőben regenerál. A repedések kitöltésével (regenerálásával) növekszik az izom, míg ezzel párhuzamosan megtörténik az izomban és májban a szénhidrát raktárak újratöltése. A folyamatot utóégetésnek nevezik, ugyanis sok kalória felhasználásával jár, és akár 24-48 órán át is eltarthat az edzés után.

Ha funkcionális edzést végezünk, ami a teljes testet megmozgatja, akkor az utóégetés során több kalóriát használunk fel, mintha csak egy-egy izomcsoportra koncentráltunk volna, legyen az a hát- és a vállizmok,  vagy a bicepsz és a tricepsz, vagy a comb- és fenékizmok. Ebből adódik, hogyha a fogyás is a célunk, érdemes a funkcionális tréningeket előnyben részesíteni szemben az inkább izomtömeg növelésére alkalmas, néhány izomcsoportra fókuszáló edzések helyett.

Ilyen funkcionális edzések közé tartoznak a CrossFit-, a Kettlebell edzések és a HIIT-programok is.

 A Sport Placc-on úgy alakítjuk az edzéseinket, hogy azok hatékonyan, a teljes testet megmozgassák, aminek hatása – rendszeres sportolás mellett – két edzés között is érezteti hatását. Fokozatosan növekszik az állóképesség, az erő, stabilabbak és rugalmassabbak leszünk, miközben formálódik a testünk.

Az edzőink nem csak bemutatják a feladatokat, de folyamatosan figyelik is a végrehajtást, kijavítják a mozdulatokat, ha szükséges, annak érdekében, hogy a feladatokat hatékonyan és sérüléseket elkerülve végezhessük. Ennek az odafigyelésnek az eredménye, egyrészt a gyorsabb fejlődés, másrészt pedig a rendszeres és, kihagyás – azaz sérülés – mentes mozgás biztosítása.

 Nézd meg az órarendünket, és ha bizonytalan vagy milyen óra felelne meg leginkább, írj üzenetet, vagy hívj bennünket!

(forrás: femina.hu)