Miért olyan nehéz elkezdeni….? Tippek a sikerhez

21.09.2021

Már hetek, hónapok, vagy akár évek óta tervezgeted, hogy „akkor hétfőtől sportolok” és még mindig nem teszed? Miért olyan nehéz elkezdeni? Vagy ha sikerül is, néhány alkalom után elmaradnak az edzések?

 – Közbeszólt az élet – mondjuk. De vajon valóban így van ez? Tényleg nem tehettünk semmit? Vagy csak kényelmesebb így?

A halogatás legnagyobb oka, hogy agyunk az azonnali „jutalmat” részesíti előnyben a későbbivel szemben (-» Marshmellow teszt). Bár az intenzív testmozgás dopamint szabadít fel, ami jó érzéssel tölti el az embert és jól tudjuk, milyen pozitív hatása lesz annak, ha mozgunk, de mégis ódzkodunk, hogy ennek érdekében most erőfeszítéseket tegyünk. Ha valami olyat tehetünk meg sport helyett, ami azonnal örömöt nyújt, mint az esti film, bulizni a haverokkal, otthon pihenni, kihagyni az utazást a hidegben vagy nagy melegben… vagy bármi egyéb tevékenység, legyen az akár a vacsora főzés vagy a takarítás, – ugye, órákig sorolhatnánk ? – akkor könnyebb azt választani, mint elmenni és egy órát edzeni, hogy a végén elégedettek legyünk a teljesítményünkkel.

Ha azonban tisztában vagyunk ezekkel a tényezőkkel, befolyásolni is tudjuk azokat, és nem verjük át saját magunk olyan könnyedén.

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a saját testi-lelki egészségünk érdekében 1-1 óra testedzést válasszunk a héten.

  • Válassz olyan mozgást, ami azonnali jutalomban is részesít, például: mozogjunk a barátainkkal együtt, vagy tegyük ezt egy szép helyen, esetleg legyen benne valami számunkra szórakoztató, mint például a tánc, aerobik, vagy éppen nyugtató hatású, mint a jóga.

  • Kerüld a kísértést – Tudod, mi az a 3-5 dolog, ami miatt inkább nem mész edzeni? Érdemes az edzést a naptárba beírni, és ragaszkodni hozzá. Így a felmerülő egyéb programokat könnyebb köré szervezni – kávé a barátokkal, mozi, film, bevásárlás. Az egyéb feladatokat, mint pl. a szülő értekezlet, gyerekek délutáni programjai előre látjuk és egy kis szervezéssel ezek nagyrésze is megoldható. A tudatos napirend nagyban segít, hogy aminek meg kell lennie egy cél érdekében, az nem maradjon el, és jusson idő az apró örömöknek is. Segít, ha már előző nap bepakolod a sport táskádat, így reggel, vagy délután már könnyebb elkerülni a kifogásokat…
  • Tereld a figyelmed a megfelelő irányba – folyamatosan azon ábrándozni, hogy milyen jó lesz a tv előtt bekuckózni, vagy élvezni a kisvendéglő hangulatát nem segít, hogy odaérj az edzésre! Sőt! Minél többet gondolsz arra, hogy milyen jó lesz a sütőből felszálló illat, vagy hogy akciós a kedvenc csokid… csak arra jó, hogy a gyors jutalom rövid öröme jusson számodra. Helyette – naponta akár többször is – gondolj arra, hogy milyen jó lesz felvenni a kényelmes sport ruhádat, találkozni a többiekkel, jó lesz a zene és jó érzés, ahogy érzed az izmok munkáját! Szuper lesz frissítő/lazító zuhany a végén és a jól eső mosolyra amivel edzés után haza sétálsz…

  • Formáld át a kísértést – ez egy mentális gyakorlat, amivel a megszokott, és élvezetes, de kerülni kívánt tevékenységek vonzó tulajdonságait, kevésbé vonzó, akár veszélyes tulajdonságokkal ruházzuk fel – gondolj csak a cigis dobozokra. Itt van néhány példa: a tévézés lehet cirkusz a népnek, hogy addig is mással foglalkozzon, a romantikus filmek rágó az agynak, ahol úgy érezhetjük, hogy most gyors jutalomhoz jutottunk, a mindennapi délutáni sörözés felesleges extra kalória és halogatás, stb. Minél inkább gyakorlod, annál hatékonyabban látod, hogy amit kerülni szeretnél, az hogyan akadályoz a céljaid elérése érdekében.
  • Legyen konkrét „ha …, akkor” terved – számos kísérlet bizonyítja, hogy azok, akik konkrét tervvel rendelkeznek, toronymagasan verik eredményekben azokat, akik csak hozzávetőlegesen fogalmazzák meg a vágyaikat. Az egyik ilyen felmérésben 91%-a azoknak, akik konkrétan megfogalmazták, hogy „ha hétfő, szerda vagy péntek van, akkor edzőterembe megyek” betartotta a fogadalmát, míg azok, akik csak annyit vállaltak, hogy „jövő héten többet fogok edzeni”, alig 39%-uk tette meg.
    Legyél pontos az elképzeléseddel, terveiddel: add meg a napot, az órát, akár az edzés típusát, hogy hol, mikor és hogyan csinálod, és hidd el, ha tartod magad hozzá, ott leszel az órán. Kicsiben kezdenéd?… Próbáld ki ezt: “ha nem látom a buszt, sétálok egy megállót”, “Ha senki nem vár a liftre, lépcsőn megyek”… vagy találd ki a saját kihívásodat!
  • Csökkentsd a stresszt – a magas stressz szint a gyors jutalmaknak kedvez – sokkal könnyebben elcsábulunk és nehezebb a hosszabb távú célokat priorizálni, ha nehezebb időszakon megyünk keresztül. Tipikus példája ennek a stressz evés… A magas stressz szint oka számos tényező lehet, csökkentése pedig nem egyszerű és mindenki esetében egyedi lehet. Talán ez a legnehezebb lépés! Mégis mit lehet tenni első lépésként? Már maga a sport, a tánc, a jóga is csökkenti a stresszt! Tudatosítsd, vizualizáld, hogy milyen érzés amikor az óra végén átéled, hogy elszállt a feszültség és új fényben látod a világot! A rendszeres testmozgással nem csak a stressz csökken, hanem serkenti az agyműködést, és azt veszed majd észre, hogy más problémákra is megoldást találsz!

  • Gyarkolj önkontrolt – az egészséges önkontroll a hosszútávú sikerek kulcsa. Segít a hosszú távú célokra összpontosítani és lépésről-lépésre elérni azt, elkerülve a könnyű kísértések buktatóit. Bár sokan szeretik azt hinni, hogy az önkontroll adottság, ez azonban téves. Az önkontrol ugyanolyan készség, mint a zongorázás vagy a biciklizés – tanulható és folyamatosan fejleszthető, gyakorolható. Környezetünk és tapasztalásaink adják az alapot, de tudatos odafigyeléssel – lásd feljebb – felismerhetjük, hol, mikor és mi az, ami tévútra visz, és ha már ismerjük a jelzőtábláinkat, akkor könnyebb a másik utat választani. Osszd meg másokkal is a terveidet és amikor neked nehezebben megy, hagyd, hogy segítsenek.

Itt az idő, hogy a sorsod a magad kezébe vedd és alakítsd kedved szerint! Legyen ennek első lépése, hogy egészségesebben élsz.

Itt vagyunk, segítünk! Várunk a Sport Placcon és támogatunk nem csak az első lépésekben, de akár egész úton!

 

(forrás: vox.com)