23
11
2015
spirulina

Mi az a spirulina?

Ilkó Péter írása
(jóga oktató, és táplálkozás-, és életmód tanácsadó)

spirulina

A spirulina kék-zöld alga, ami a vízben nő. Legtöbbször édesvízű tavakban termesztik, majd por vagy tabletta formában kerül a bioboltok polcaira. Csodaszerként tartják számon, azt is elmondom, miért.

Az alga az élet legalapvetőbb formája közé tartozik, a legalacsonyabb fokán áll a tengeri élelmiszerláncnak,  tele van tápanyaggal. 60%-ban növényi fehérjét tartalmaz. Ez jó hír a vegánoknak és a vegetáriánusoknak, akiknek eddig táplálékkiegészítőt kellett fogyasztaniuk, hogy a húsból származó anyagokat pótolják. Emellett a fejlődésben levő gyermekeknek és a érzékeny gyomrúaknak is ajánlott a spirulina, ugyanis könnyen emészthető.

Nagy mennyiségben tartalmaz GLA-t, ( Gamma-Linolenic sav) amely főként a nők számára hasznos és eddig a feketeszederben volt megtalálható. Az anyatejben is fellelhető és a PMS könnyítésére, illetve a bőr minőségére szintén hatással van. Kiemelkedő a béta karotin tartalma, ami erős antioxidáns, így a rákmegelőzés és más betegségek kialakulásának megelőzésében segíthet. Nem mellesleg tízszer annyi béta karotint tartalmaz, mint a sárgarépa.

spirulinaImmunrendszer erősítő, elősegíti az új vértestek kialakulását, sebek gyógyulását, és a betegségekből való gyorsabb felépülést. Támogatja az emésztési funkciókat, elősegíti a salakanyag távozását. A tápanyag felszívódásához nagymértékben hozzájárul, és a kóros súlyhiányban szenvedők felépülését gyorsítja. A szárított spirulina por 50-70% ban tartalmaz fehérjét, köztük a szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) fehérjéket. Lényegesen kevesebb mértékű Methionint, Ciszteint, Lizínt, mit a hús, a tojás vagy a tej.

Forrás: http://makeeathappen.com
Konzultáció Ilkó PéterreL: ilkopeter@hotmail.com