Legyen a gerinctorna a mindennapok része!

05.10.2021

A váll-, hát- és derékfájdalmak a leggyakoribb kellemetlenségek közé tartoznak, becslések szerint a lakosság nyolcvan százalékát érintik. Az okokat sem kell sokáig keresni, hiszen az iskolapad, az ülőmunka, illetve az ülve, számítógép vagy tévé előtt töltött szabadidő, a mozgáshiány, a legalább minden második magyart érintő túlsúly és sok más körülmény már az egészen fiatalok gerincét is megviseli. A károsodás meglátszik a rossz testtartáson, a görbe háton, a görcsbe merevedett, fájós vállizmokon, és sok más, nem látható, de annál veszélyesebb elváltozás, ízületi panasz, gyulladás, csontritkulás stb. előidézője is lehet.

A panaszokat nagy részben a gerinc menti lágy részek, izmok, szalagok feszülése okozhatja. Ennek kiváltói lehetnek a helytelen testtartás és ülőmunka, melynek köszönhetően elgyengülnek a tartásért felelős izmok, vagy egy hirtelen emelés, rosszul kivitelezett mozdulat. Szerencsére azonban van megoldás: a speciális gyakorlatokból összeállított gerinctornával elkerülhető, hogy ezek a problémák kialakuljanak, illetve orvosi beavatkozás és gyógyszerezés nélkül jelentősen enyhíthetők, meg is szüntethetők. Ezért fontos, hogy a testtartásért felelős izmainkra is figyelmet fordítsunk, ne hanyagoljuk el!

Mit tehetünk a gerinc környéki fájdalmak megelőzéséért, illetve az esetlegesen kialakult fájdalmak csökkentéséért?

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a gerinctorna csak időskorban, vagy már meglévő derék panaszokkal javasolt. A prevenció nagyon fontos életkortól és életmódtól függetlenül. Akár fizikai munkát, akár ülőmunkát végzünk, a gerinc menti izmok fejlesztése és erősítése mindenkinek ajánlott. Így kellően rugalmassá és stabillá válik gerincünk, javul a testtudatunk és nő az ízületi mozgásterjedelmünk.

A gerinctorna célja a törzserő fejlesztése, törzsünk minél stabilabbá tétele, figyelve gerincünk nyaki, háti és ágyéki szakaszára is.  Ha megvan a megfelelő törzserő, mindennapi létünk, mozgásunk sokkal könnyedebbé válik.

Az aktív, sok testmozgással élők esetében a gerinctartó izmok is folyamatosan edzésben vannak, itt elsősorban a helyes tartás tudatosítása segíthet sokat, míg a kevésbé edzettek esetében maga a gerinctorna is hozzájárul egy egészségesebb életmódhoz.

Mi mindenre jó a gerinctorna?

A gerinctorna megtanít a helyes testtartásra, hogy ne terheljük feleslegesen derekunkat.
Átmozgatja a csigolyákat, a váll ízületeket és a csípőízületet, megnyújtja a hosszantartó ülő munka közben megrövidült izmokat, és erősíti a gerinc menti kisebb izmokat, stabilabbá téve a tartást. Olyan gyakorlatokat végzünk, amiket a mindennapi mozgásunkból hiányzik és segíti a gerincünk és a tartó izmok karbantartását, és arra törekszünk, hogy a rosszul berögzült mozdulatokat felváltsák a gerincbarát mozdulatok, melyekkel megóvhatjuk a gerincet és a körülötte lévő szöveteket a túlterheléstől és ezáltal a fájdalomtól.

A mobilizációs gyakorlatok segítik a szabad ízületi mozgásokat, stabilizáló gyakorlatok pedig biztosítják a gerinc védelmét.

A speciális mozgássorok a gerinc melletti izmokat lazítják, nyújtják, erősítik. A megmozgatásukkal élénkül ezeknek a területeknek a keringése, anyagcseréje, javul az oxigénellátása. A letapadt izmok által elnyomott, érzékeny idegek felszabadulnak. Az erősödő izmok tartást adnak a megviselt csigolyáknak, egészségesebb testtartás alakul ki, megszűnik az egyenlőtlen terhelés.

A nevével ellentétben a gerinctorna nemcsak a gerincre és az azzal kapcsolatos problémákra jótékony hatású, hanem az egész testre hat. Formálja az alakot, feszesebbé, erősebbé teszi az izmokat a többi testrészen, például a hason is, szebbé teszi a testtartást, rugalmasabbá, harmonikusabbá a mozgást is. A következetesen végzett tornának mintegy mellékhatásaként néhány kiló is lecsúszhat. Mint minden rendszeres mozgás, a gerinctorna is jót tesz a pszichének is: növeli a testtudatosságot, önmagunk jobb elfogadását, az önbizalmunkat, lelkierőnket, javítja a hangulatunkat.

Mindennapi gerincvédelem otthon

Az alábbiakban felsorolunk néhány példát arra, hogy a hétköznapi tevékenységeink során mire figyeljünk mindenképpen:- Nagyon fontos az elongáció, azaz a nyújtózás, ez az egyik alapja a gerinc védelmének

  • Hajolgatás helyett guggoljunk, vagy féltérdre ereszkedve helyezzük magunkat alacsonyabb helyzetbe. Egyenes törzzsel hajoljunk le, felálláskor pedig használjuk has- far- és combizmainkat, fejünk is maradjon egyenes tartásban, a nyakunk legyen mintegy meghosszabbítása a háti gerincnek.
  • Nehéz tárgy emelésekor, cipekedéskor törekedjünk arra, hogy mindkét oldal egyenlően legyen terhelve, osszuk egyformán szét a terheket és mindig szembefordulva, egyenes derékkal/ háttal emeljünk. Ne csavarjuk ki derekunkat.
  • Főzésnél, hosszabb ideig tartó álló munka esetén a munkapult mindig legyen magasabban a csípővonalunknál, így elkerülhetjük a görnyedve állást.
  • Vállainkat ne ejtsük előre, hanem engedjük le és húzzuk hátra. Ezáltal kinyílik a mellkasunk, a lapockákat pedig húzzuk a gerincoszlophoz közel.
  • Ülőmunkát végzőknél nagy gondot kell fordítani a helyes szék kiválasztására és annak használatára. Fontos, hogy egyenes háttal, a derekunkat megtámasztva, karokat lazán tartva üljünk.
  • Alváshoz válasszunk félkemény matracot, illetve háton vagy jobb oldalt fekvő helyzetben feküdjünk
  • Reggelente figyeljünk arra, hogy ne keljünk ki hirtelen az ágyból. Először forduljunk oldalfekvésbe és ebből a helyzetből toljuk fel magunkat egyenes törzzsel.
  • Kerüljük a magassarkú lábbelik mindennapos viseletét, mivel ezek módosítják a gerinc anatómiai görbületét, ezáltal torzulást és fájdalmat okozva.
  • Idősebb korban is nagyon fontos a változatos mozgás: aquafitness, nordic walking, vagy szenior tréning ajánlott.

Gerinctornát mindenképpen érdemes beleépíteni a mindennapi rutinba, akár csak pár egyszerűbb mobilizációs, átmozgató gyakorlatot. Sok esetben már napi 15-30 perces otthoni gerinctornával és rutinosan kezelt helyes testtartással megszüntethetjük a derékfájdalmakat, illetve megelőzhetjük azok kialakulását. A kulcsszó a rendszeresség és kitartás, mely meghozza gyümölcsét.

Azonban először ajánlott felkeresni egy szakértőt: gyógytornászt, gerinctorna oktatót, aki segít helyesen elsajátítani a későbbiekben otthon is elvégezhető gyakorlatokat, rámutat a hibákra, felhívja a figyelmet a veszélyekre és olyan útmutatással szolgál akár a mindennapi életünkben alkalmazható apró változásokat illetően, ami könyebbé és egészségesebbé teheti a a napi életvitelünket, vagy hasznos lehet a későbbi, önálló gyakorlás alkalmával.

Várunk a Sport Placcon, hogy gerinced fájdalommentesen, egyenesen tartson egész életedben!

(forrás: beresmozgas.hu; mozgasstudio.hu)