Szenior Örömtánc

60

minutes

Level: Easy
Limit of participants
Trainers:

A Szenior Örömtánc kimondottan az idősebb korosztály igényeinek megfelelően kifejlesztett, forradalmian új, közösségi mozgásforma, de korhatár nélkül és nemtől függetlenül bárkinek ajánlható. 

A tánchoz nincs szükség sem táncpartnerre, sem előzetes tánctudásra. Nincsenek akrobatikus elemek, hirtelen forgások, ugrások. Az egyszerű koreográfiák elsősorban sétalépésekből állnak. Az oktató megmutatja, majd gyakoroltatja a csoporttal a rövid koreográfiát, amit meg kell jegyezni. Nincs teljesítménykényszer, a mozgás célja, hogy mindenki saját képessége és egészségi állapota szerint próbálja magából a legtöbbet kihozni, figyelni, mozogni, összpontosítani és persze jól érezni magát. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szenior táncosoknál kedvező testi változások jelentkeznek. Javul a kondíciójuk, a közérzetük, nő a terhelhetőségük. Térben és időben jobban tájékozódnak, ezáltal csökken a balesetveszély is, valamint jobban alszanak. A táncnak rendkívüli közösségformáló ereje van.

Előzetes tánctudás és partner nem szükséges! Váltócipőre és innivalóra viszont szükség lesz!

A nyugat-európai országokban már 45 éve működik, de hazánkba csak nemrég jutott el. Eredetileg Németországból származik, ahol 1976-ban, Ilse Tutt nyugdíjas tánctanárnő dolgozta ki a Szenior Örömtánc módszerét. Hazánkban az első hivatalos oktató Csirmaz Szilvia, aki 2016 óta képez újabb oktatókat. Ma már 104 végzett oktató tevékenykedik ország szerte és segíti a Szenior Örömtánc elsajátítását, ezzel együtt a mozgalom népszerűsítését is!

Nemzetünk átlag életkora növekszik, egyre tovább élünk és nem mindegy milyen fizikai és mentális állapotban éljük meghosszabbodott életünket. Azonban már 2010-ben a világon közel 36 millió ember élt demenciával. A prognózisok szerint a számuk 2050-re várhatóan ennek akár háromszorosa is lehet. Alzheimer-kórban a gyógyszeres terápiák azért sikertelenek, mert a betegeket túl későn kezdik kezelni. A kór már több mint egy évtizeddel a tünetek megjelenése előtt megtámadja az agyat, ezért jobb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Ez egy olyan kíméletes sporttevékenység és „agytorna”, ami a legújabb kutatások szerint eredményesen késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Amerikai tudósok kutatásai szerint, a rendszeres tánc 76 százalékkal csökkentheti az időskori elbutulás esélyét. MR-vizsgálatokkal bizonyították, hogy pár hetes tánc után az agynak azok a területei is aktivizálódnak, amelyek addig nyugalomban voltak. Tehát az idős emberek ezen mozgásforma hatására újra elkezdik használni agyuk azon részeit is, amelyekre már a mindennapi életük során nincs szükségük. A tánc hatására a szervezet endorfint termel, a zene gyógyító ereje pedig már közismert.  

 

Derékné Laza Judith

Szenior Örömtánc oktató

+36209348338

dljudith@gmail.com